Fysiotherapie
Fysiotherapie is een behandeling die gegeven wordt bij pijn en bewegingsklachten van het lichaam.
Ook bij het ervaren van beperkingen bij activiteiten, bewegingen of werkzaamheden kan fysiotherapie helpen.
Een behandeling begint met een screening, een intake en een onderzoek van de klachten en wat de oorzaak van de klachten zou kunnen zijn. Op basis hiervan wordt, samen met de cliënt, een behandelplan opgesteld. Bij de behandeling kunnen verschillende technieken gebruikt worden om spierspanning, bewegingsuitslag, kracht en stabiliteit te beïnvloeden.
Om deze elementen te verbeteren, worden er ook oefeningen aangeleerd, die zelfstandig kunnen worden uitgevoerd.
Er is aandacht voor lichaamsbewustwording en de juiste belasting en belastbaarheid van het lichaam. Deze aspecten zijn van belang om een herhaling van de klacht te voorkomen.
Oedeemtherapie
Naast het bloedvatenstel is er ook het lymfestelsel in het lichaam.
Het lymfestel in ons lichaam vervoert vocht met daarin afvalstoffen van de cellen weer terug in de bloedbaan. Het lymfesysteem bestaat uit lymfe (haar)vaten en lymfeklieren. De lymfeklieren hebben een zuiverende werking op het lymfevocht.
Lymfoedeem ontstaat, wanneer er een stagnatie is gekomen in het lymfesysteem. Dit is vaak het geval wanneer er lymfeklieren worden weggehaald en/ of door bestralingstherapie bij behandeling van kanker.
Een behandeling van het lymfoedeem kan bestaan uit manuele lymfedrainage, ademhalingstherapie, oefentherapie, compressietherapie en drainagehoudingen.
Bij bestralingstherapie kunnen er ook verklevingen ontstaan in het bestralingsgebied. Deze verklevingen kunnen beperkingen geven in de bewegelijkheid van de huid en onderliggende weefsels, waardoor bewegen beperkt kan worden in het bestralingsgebied.
De verklevingen van weefsels kunnen behandeld worden met zachte mobiliserende technieken, om de bewegelijkheid te vergroten en meer ruimte te creëren voor een betere beweging in het gebied.
Vaak spelen vermoeidheid en conditieverlies een rol in het functioneren na en tijdens de behandelingen van de kanker. Het verbeteren van de conditie is ook een belangrijk onderdeel van de behandeling.
De elementen belasting, belastbaarheid en lichaamsbewustwording spelen daarbij ook een belangrijke rol.
Ontspanning & Ademhalingstherapie
Het leven van alledag is vol met allerlei bezigheden; heel veel komt binnen via onze zintuigen, met name ogen, oren en handen. Voor een goede balans is rust en ontspanning nodig.
Lichaamsbewustzijn is nodig voor het signaleren van gebieden van spanning in het lichaam.
Ook de mate van belasting en belastbaarheid zijn inzichten die nodig zijn, om alles in een goede balans te houden voor een goede gezondheid.
Een mooi en krachtig instrument is onze ademhaling, altijd beschikbaar en een goede graadmeter!
Elementen bij de ontspanningstherapie zijn:
- bewustwording van het lichaam, de ademhaling, het spanningsniveau, de spieren, de gewrichten en bewegingen,
- hoe dat te beïnvloeden. en
- welke factoren daar invloed op kunnen hebben.
Voor de ademhaling geldt ook, het bewust maken van de adembeweging, de longen, ribben en ademhalingspieren.
Met de ademhalingsfrequentie kan ook de hartslag beïnvloed worden.